Bangkok

Zavist, ljubomora i sebičnost kao da ne stanuju u ljubavnoj sferi Kraljevine Tajland pa ti se tamo dogodi i ono najmanje vjerojatno, da njezine prijateljice iskreno navijaju za tebe, umjesto da sve pokušavaju upropastiti…

Prišao si vani djevojci koja ti se sviđa, uvjeren da su simpatije obostrane i da bi moglo nešto biti iz tog odnosa. No, čim si se pojavio njezina okolina koluta očima. “Idemo! Dosadno mi je,” viče najbolja prijateljica i vuče je za rukav, u trenucima dok joj se beznadno pokušavaš svidjeti.

Čak i ako preživiš tu sabotažu, sljedeći dan kreće ispiranje mozga mladoj dami i uvjeravanje da može puno bolje i da će gadno pogriješiti ako se spetlja s tobom, sve dok konačno ne poklekne i prestane vraćati poruke, čak i u slučaju nakon što se nešto prilično konkretno dogodilo među vama.

To je možda hrvatska realnost, ali postoje različiti svjetovi pa se prilično iznenadiš kad dođeš u Kraljevinu Tajland i situacija je potpuno drukčija. Naime, zavist kao da nije dio njihove kulture, što dokazuju i mnoge popularne pjesme na temu “Ako si sretna s drugim i ja sam sretan zbog tebe” te u ljubavnoj sferi ne moraš igrati protiv bezbroj ljubomornih duša kako bi došao do sreće.

Dapače, čak i tvoji naveći hrvatski neprijatelji ovdje se pretvaraju u ključne tajlandske saveznike. Da, dobro ste pročitali, istina je: prijateljice tvoje tajlandske simpatije navijaju za tebe i nagovarat će je da se s tobom spetlja navečer u noćnom klubu ili sljedeći dan na zajedničkoj večeri.

Čest je čak slučaj da se prijateljica došeta do tebe i otkrije ti kome se sviđaš pa te pozove da se pridružiš društvu ili ti samo priđe i ohrabri te da povučeš potez, jer zna iz prve ruke da imaš izglede kod mlade dame koja ti je ranije podarila pokoji smiješak i pozvala te u svoj život.

Curke

Poštovanje koje dobivaš od njezinih frendica zna otići toliko daleko da ako te na kraju cura i odbije, one ti se ispričaju zbog toga i kažu ti: “Pijana je, ne zna što radi!”. Zaista, kao u paralelnom svemiru.

Zapravo, Tajlanđani su fantastični domaćini i spremni su na sve kako bi se gost osjećao ugodno. Za razliku od naše obale gdje domoroci samo čekaju da stranac ulovi lokalnu curu da ga dobro iscipelare, ovdje se ima poštovanja prema izboru mlade dame i tvojoj sportski izborenoj zavodničkoj pobjedi i nitko od toga ne pravi probleme.

Tvoji saveznici su zaista brojni i svi kao da rade u tvoju korist. Konobari u kafićima i noćnim klubovima uvijek pokušavaju spojiti djevojke i strane muškarce, igrajući se Kupida umjesto da misle samo na vlastitu seksualnu korist. Pokušat će ti nekog namjestiti i tvoji muški i ženski tajlandski frendovi ako im pokažeš da imaš poštovanja prema ženama i nisi opasan te će umjesto tebe uletavati kako bi ti olakšali posao.

Popisu tvojih tajlandskih saveznika kao da nema kraja. Nekad se u priču ukljući njezina mama ili teta te kaže koju dobru riječ za tebe, a čak ni očevi nisu posesivni i ljubomorni na uljeza. Katkad se dogodi da ti prodavač voća pokuša namjestiti curu koja je u isto vrijeme došla kupiti ananas, mango i lubenicu, a čak i tvoj homoseksualni kuhar koji ima određene osjećaje prema tebi svejedno te spremno upoznaje sa zgodnim curama iz svog rodnog sela i daje ti blagoslov.

Dakle, turistički dijelovi Tajlanda čarobni su na više različitih načina, a domaći pokazuju da ljubavna sfera može biti plemenita i nesebična, bez ljubomore i zavisti koja kao da pokreće većinu ljudi u našem podneblju…

Autor: Štefek Tajlandski