Muškarac

Pokazuje se svakodnevno da muškarci u Hrvatskoj lakše podnose poraze u svim drugim životnim sferama nego u ljubavnoj i seksualnoj pa je zaista rijetkost da netko sportski čestita boljem i poželi sreću djevojci koja je izabrala drugog. To nam nikako ne ide na čast…

Neki kažu da je najveći izraz ljubavi biti spreman odreći se voljene osobe kako bi ona bila sretna i ispunjena na drugom mjestu ili s drugom osobom. Kažu da su samo oni koji zaista vole u stanju veseliti se zbog sretnog završetka u koji nisu sami uključeni.

Neki tvrde da ljubav nema veze s posjedovanjem partnera i da je svaki oblik posesivnosti u ovoj sferi zapravo patološko ponašanje. Ako je tako, onda smo u Hrvatskoj zaista u problemima, jer stavovi i ponašanje većine muškaraca i žena idu upravo prema tome.

Iako je ljepši spol na glasu kao izuzetno ljubomoran i posesivan, u čemu ima mnogo istine, valja reći da posebno spektakularno padaju naši momci na tom testu altruizma i sportskog ponašanja. Naime, već kad vide nekog kako šeće ulicom držeći se za rukicu s krasnom curkom kreću napadaji zavisti i ljubomore, a ako ih slučajno željena djevojka odbije i izabere drugog, slijedi divlji emocionalni ispad, ponašanje bez dostojanstva ili s druge strane depresija i samosažaljevanje.

Zanimljivo, čini se kako muškarci u Hrvatskoj, a i općenito u zapadnjačkoj kulturi lakše podnose poraze u svim životnim sferama nego u ljubavnoj i seksualnoj. Zašto je takva tragedija biti odbijen ili zamijenjen drugim? Vjerojatno jer što zbog odgoja, što zbog naše animalne prirode osjećaš se manje vrijedan muškarac ako to doživiš, mužjak koji ne ispunjava svoju životnu svrhu.

Muškarci i žena

No, moramo li baš biti poput divljih lavova, pasa, majmuna i likova iz meksičkih sapunica, da u nama odbijanje mora izazvati gnjev i ogorčenje? Hoćemo li ikad evoluirati do te mjere da budemo u stanju prigrliti olimpijski duh te sportski čestitati boljem?

Nažalost, imali smo ovog ljeta priliku usred Zagreba vidjeti što je u stanju napraviti odbijeni muškarac, a ti izgubljeni životi na Kajzerici zapravo idu na dušu svima koji tvrde da je odbijanje “izdaja” i “poniženje” te veličaju ljubavnu posesivnost i neprihvaćanje da svatko ima pravo izbora i da se svi borimo za svoje snove i za svoju sreću te to trebamo međusobno poštivati.

Odbijanje nije izdaja niti uvreda niti znači išta osim da osoba koja ti se svidjela ima drukčiju viziju budućnosti ili možda tek drukčiju seksualnu fantaziju. Sasvim normalan razvoj događaja koji ništa ružno ne govori niti o tebi niti o njoj. Svatko tko se s tim ne slaže treba dobro razmisliti o svojim stavovima.

Koliko god muškarac ljubavnih neuspjeha doživio, još ga više od tri milijarde žena čeka diljem svijeta da im priđe i to je sjajna stvar. Kada tako gledamo situaciju, odbijanje je korak naprijed, a ne nazad.

A s druge strane, pravi muškarac prije ili kasnije shvati da je iskrena sreća na licu osobe koju obožavaš nešto što i tebe mora učiniti sretnim. Pa makar ta sreća bila rezultat odnosa s drugim. Kad jednom to sponzaš, tek tada možeš reći da zbilja znaš voljeti…

Autor: Štofel Van Meister