Celje i Rogaska1

U obitelji uvijek pokušavamo pronaći neka nova, zanimljiva mjesta za koja mislimo da još uvijek nisu puna turista, a imaju ono nešto zbog čega se isplati sjesti u auto i provjeriti turističku ponudu dotičnog grada.

Početkom godine smo odlučili posjetiti dva slovenska gradića u kojima do sada još nismo bili, a to su Celje i Rogaška Slatina.

Celje je grad udaljen 111 km od Zagreba i poznat još od 1.stoljeća kad naselje potpada pod Rim i dobiva ime Celeia, a prema sačuvanim zapisima, Celeia je bila bogato i gusto naseljeno mjesto zaštićeno obrambenim zidinama i kulama sa puno palača na više katova i širokim trgovima i ulicama.

Celje i Rogaska3
Pokrajinsku muzej Celje

S obzirom da nam vremenske prilike nisu bile najidealnije, prvo smo posjetili Pokrajinski muzej Celje koji od 1882. godine sakuplja, bilježi, pohranjuje i izlaže bogato kulturno nasljeđe grada.

Uz pomoć fondova EU, muzej je većim dijelom obnovljen, a osobito je zanimljivo kako je predstavljen postav koji se odnosi na rimski period grada koji smo sa veseljem posjetili i svjedočili bogatoj povijesti Celeie.

Duboko u podrumu muzeja, pažljivim iskopavanjem otkriveni su ostaci ulica, a poseban je osjećaj hodati po originalnoj rimskoj cesti okruženoj vidljivim ostacima okolnih kuća ili drevnih zidina grada.

Celje i Rogaska2
Pokrajinski muzej Celje

U Celju obavezno treba posjetiti i Stari grad Celje, odnosno dvorac Grofova Celjskih s kojeg možete uživati u najljepšem pogledu na grad. Za klince je tu svakako najatraktivniji Muzej torture ili Teater groze sa svojim stalnim postavom sprava za mučenje u periodu od 16. do 18. stoljeća.

Celje i Rogaska4
jedna od izloženih sprava za mučenje

U pauzi sa ručak smo odabrali najbolji roštilj u gradu – restoran Star pisker.  Klinci, ali i mi stariji nismo odoljeli preporuci osoblja da si međusobno podijelimo i probamo 4 vrste hamburgera koje imaju u svojoj raznolikoj ponudi od mesa preko riba do rakova.

Celje i Rogaska5
hamburgeri u “Starom Piskeru”

Nakon ručka odlazimo do Rogaške gdje odsjedamo u novoizgrađenom hotelu Atlantida. Super moderan i odlično uređen hotel s pet zvjezdica nalazi se malo povrh svih hotela u Rogaškoj, tik uz Anin dvor.

Celje i Rogaska7
Recepija Hotela Atlantida

Anin dvor je Općinski poslovni centar koji uz dvoranu sa 250 sjedećih mjesta posjeduje i zanimljiv izložbeni prostor u kojem smo pogledali staklarsku zbirku Staklarne Rogaška,  zbirku potpisa slavnih osoba, kraljevsku zbirku povezanu s obitelji Karađorđević, te izrazito interesantnu vizualno-slušnu prezentaciju najvažnijeg elementa Rogaške – vode!

Celje i Rogaska9
Zbirka “Anin Dvor”

Upravo radi vode smo posjetili Medicinski centar Rogaška te probali, ravno s izvora, nadaleko poznati Donat Mg. Od mjesta koja smo još vidjeli, tu je još i kristalna dvorana koja nas se možda i najviše dojmila, a u kojoj se održava tradicionalno Anin ples, značajan događaj za čitavo mjesto.

Celje i Rogaska11
Kristalna dvorana u Rogaškoj
Rogaška sa svojim parkovima, arhitekturom i ponudom zaista pruža idealan vikend odmor za vas ili vašu obitelj.

Fotografije: Krešimir Golubić